Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Sebelum kita terus ke n3 hari ni, takziah diucapkan kepada mangsa kemalangan ngeri (bas) yang terjunam ke dalam gaung Genting Highlands semalam. Al-Fatihah...
Sebenarnya saya tak rancang nak buat biskut ni. Walaupun tengok QH buat cantik sangat, tak berjaya menggoda saya untuk mencuba. Ewahhh...statement artis! Tapi oleh sebab ada lebihan coklat dulu-dulu, agaknya dah masuk angin kot. Bila saya nak cairkan untuk salut almond london, coklat tu tak mencair dengan elok, berketul-ketul gitu. Jadi saya teringatkan biskut ni yang menggunakan coklat cincang. Sebab tu saya buat jugak biskut ni, Alhamdulillah dapatlah menghabiskan baki coklat saya tu.
Cuma... cuma... saya tak buat macam QH tu, cantik memanjang dengan salutan coklat hijau. Bukan apa, saya ada jugak cuba buat bentuk bujur memanjang tu, tapi bila bakar eh macam mengembang la pulak biskutnya, bukan jadi panjang lonjong, dah jadi penyek lonjong. Hudoh bebenor ghupenye. Jadi saya ambil keputusan untuk terap menggunakan acuan bunga 3 kelopak dan lukiskan corak bunga dengan menggunakan coklat putih yang dicampurkan dengan pewarna merah jambu. Errr... minta halal ya tuan punya resepi. Di atasnya pula saya letakkan manik gula silver. Anak buah saya dua tiga kali tanya, boleh makan ke benda ni makcik??? *_*
Sebelum kita terus ke n3 hari ni, takziah diucapkan kepada mangsa kemalangan ngeri (bas) yang terjunam ke dalam gaung Genting Highlands semalam. Al-Fatihah...
Sebenarnya saya tak rancang nak buat biskut ni. Walaupun tengok QH buat cantik sangat, tak berjaya menggoda saya untuk mencuba. Ewahhh...statement artis! Tapi oleh sebab ada lebihan coklat dulu-dulu, agaknya dah masuk angin kot. Bila saya nak cairkan untuk salut almond london, coklat tu tak mencair dengan elok, berketul-ketul gitu. Jadi saya teringatkan biskut ni yang menggunakan coklat cincang. Sebab tu saya buat jugak biskut ni, Alhamdulillah dapatlah menghabiskan baki coklat saya tu.
Cuma... cuma... saya tak buat macam QH tu, cantik memanjang dengan salutan coklat hijau. Bukan apa, saya ada jugak cuba buat bentuk bujur memanjang tu, tapi bila bakar eh macam mengembang la pulak biskutnya, bukan jadi panjang lonjong, dah jadi penyek lonjong. Hudoh bebenor ghupenye. Jadi saya ambil keputusan untuk terap menggunakan acuan bunga 3 kelopak dan lukiskan corak bunga dengan menggunakan coklat putih yang dicampurkan dengan pewarna merah jambu. Errr... minta halal ya tuan punya resepi. Di atasnya pula saya letakkan manik gula silver. Anak buah saya dua tiga kali tanya, boleh makan ke benda ni makcik??? *_*
Sejujurnya saya katakan biskut ni sedap. Cuma next time boleh kyurangkan sikit kandungan gulanya sebab bila dah masuk coklat, rasa manis sikit. Ini bergantunglah pada citarasa masing-masing ya. Seperti kata CH, biskut ni (tanpa salutan coklat) pun sedap di makan begitu sahaja. Krup krap dengan rangup coklat cincang. Tapi kan iya lah, kalau kita pun nak jugak letak bedak, letak lipstik, sama jugak dengan biskut ni. Kalau dihidang gitu je mana orang nak pandang. Bila dah corakkan coklat merah jambu tu nampak la lain sikit. Berseri2 gitu biskut anak dara. Uppss...propa!
Pada Kak Noor dan QH yang sama berkongsikan resepi biskut ni, terima kasih banyak-banyak ya. Sedap!!! Saya copy kan pula di sini untuk rujukan akan datang.
SANTE FINGER
Sumber resepi: Surimancookies
Olahan: Noor Qasieh
Sumber : Qasey Honey
Bahan2
1/2 cawan gula kastor
120gm dark coklat dicincang
1 sudu besar susu tepung
250gm butter
1 tsp esen vanila
1 sudu kecil baking powder
2 1/2 cawan tepung redrose saya guna tepung gandum
1/4 cawan almond kisar
Caranya:
butter dan gula pukul hingga kembang.
masukkan esen vanilla dan susu putar sekejap.
ayak tepung dan baking powder dan masuk tepung ke dalam mixer. Putar hingga sebati, kemudian masukkan serbuk almond.
akhir sekali masukkan coklat dan uli hingga sebati.
masukkan adunan kedalam piping bag dan tekan memanjang ikut size yang sesuai.
Bakar 180'C 15 hingga 20 minit mengikut oven masing masing.
sejukkan dan celup dark coklat compaun.
kemudian loretkan coklat putih compaun diatasnya. Biarkan hingga kering dan simpan dalam balang.
********** (^__^) **********
Terima kasih atas kesudian membaca entree ini hingga ke akhirnya. ~ Wassalam ~
0 komentar:
Posting Komentar