Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Hari ni merupakan hari sekolah ganti (cuti Aidilfitri). Punya la sejuk, rasa dah tak boleh fikir dah. Harapnya program hari ini berjalan lancar.
Alkisahnya air jagung ni saya buat dalam bulan puasa lepas. Memanjang aje lah n3 tertunggak CTS ni... Masa dah sampai di kampung, bila semua ada, banyak la sikit tukang minumnya. Saya nak buat di CH tak padan untuk makan sendiri je. Selalu air jagung ni bukanlah pilihan. Bukan kata tak minum, tapi jarang sangat minum. Setakat beli satu cup tu ada la jugak sekali dua. Kalau buat pun hanya campur jagung dengan susu, tak ada langkah2 bagai macam yang Kak Ita kongsikan ni.
Dengan berpandukan resepi yang diberi, saya buat dua bancuhan. Memang puas hatilah minum, sampai ke lepas terawih pun ada lagi. Dengan susu cair dan susu pekat, semua itu menambahkan lagi lemak manis pada air ni. Ditambah pula dengan biji jagung daripada jagung krim, ish sungguh asyik menikmatinya. Korang memang kena cuba ni tau!
Saya copy semula resepi di bawah ni untuk rujukan akan datang. TQ Kak Ita...
Kordial Jagung Red Man secukupnya saya gunakan brand Double Lions
Air
Gula secukup rasa
1/2 tin Jagung manis dalam tin
1 tin susu cair
2 sudu besar Susu pekat manis
Masak air bersama gula. Ita masak air dalam 1 kole bersama 6 sudu besar gula.
Masak hingga air didih dan gula melarut
Masukkan Kordial jagung Red Man atau apa-apa brand yang terdapat di pasaran. Yang ni agak-agaklah kan ikut kepekatan dan aromanya.
Masak lagi hingga mendidih
Masukkan susu cair dan jagung dalam tin
Tutup api dan masukkan susu pekat manis. Rasa ikut kesesuaian citarasa.
Biarkan sejuk
Hidangkan bersama ketulan ais.
0 komentar:
Posting Komentar